Der vil i løbet af sæsonen være mulighed for at deltage i små klubkonkurrencer, såkaldte begynderkonkurrencer.
Løberne bliver i disse konkurrencer inddelt i grupper efter alder og skal hver løbe et lille skøjteprogram alene på isen i en skøjtekjole/dragt. Der bliver kåret nr. 1, 2 og 3, og resten af løberne bliver alle nr. 4.
Hvis skøjteløberen er blevet så stærk og selvstændig at der kan laves et lille program, så vil træneren sammensætte et til skøjteløberen og sørge for at forberede løberen rigtig godt. Om en løber er klar til at deltage i konkurrence, er altid noget, træner og forældre snakker sammen om – da træneren kender barnet rigtig godt på isen, men forældrene selvfølgelig kender barnet bedst udenfor isen.
En konkurrence skal være en super god oplevelse – så skøjteløberen skal være helt klar til det – både fysisk og mentalt – og vurderer træner eller forældre, at løberen ikke er helt klar endnu, så er der masser af muligheder for at prøve kræfter med en skøjtekonkurrence på et senere tidspunkt.

Forløbet op til en skøjtekonkurrence for begyndere
Når det er aftalt med træneren, at skøjteløberen er klar til at deltage i en begynderkonkurrence, skal løberen først og fremmest tilmeldes konkurrencen. Alle skøjtekonkurrencer koster et deltagergebyr, og det betales via skøjteløberens profil her på siden. Gebyret kan variere en anelse fra konkurrence til konkurrence.
Når man som forældre for første gang er med ude til konkurrence med sit barn, er det ikke bare spændende, men også lidt vildt og en anelse nervepirrende både for skøjteløberen og forældrene.
For en lille ny skøjteløber er der mange tanker, som kan fare igennem hovedet. De skal stå alene på isen, det er måske en skøjtehal og en isbane, de aldrig har prøvet før, og der er alverdens ting lige op til, som skal huskes og planlægges som fx. transport, tøj, hår, opvarmning osv.
Det bedste råd er: Tag det helt roligt. Træneren har sammen med skøjteløberen helt styr på det, og det med at gå til konkurrence er noget man skal lære stille og roligt. Der vil opstå situationer, hvor dele af programmet måske glemmes, skøjteløberen falder osv. og det er alt sammen en del af det med at øve sig i at gå til konkurrencer.
I tiden op til konkurrencen aftaler træner, skøjteløber og forældre, hvilken skøjtekjole/dragt, der vil være fin til det eksakte program. Her har mange allerede inden fået deres første skøjtekjole/dragt, og dette kan være en oplagt mulighed for at vise sin fine kjole/dragt frem.
Ca. en uge før konkurrencen kommer der en plan ud med ca. tidrum for de forskellige grupper af løbere, som deltager i konkurrencen, og nogle dage før kommer så et mere præcist tidspunkt. De tider bliver altid annonceret på klubbens facebookside og bliver sendt direkte pr. mail til de deltagende skøjteløbere.
På konkurrencedagen
Man møder op i skøjtehallen senest en time før, skøjteløberen skal på is og hilser lige på træneren, så han/hun ved, at I er der. Konkurrencen kan rykke sig, hvis nogle deltagere fx er syge, så man kommer foran i tidsplanen, og så er det rart at være i hallen i god tid, så man kan blive briefet, hvis der er ændringer.
Håret sættes op – gerne i knold og evt. med spænder, så der ikke er nogle løse hår, som kan genere skøjteløberen på isen. Det sørger forældrene for i god tid, inden løberen skal på is.
Så skal løberen varme op – en varm og smidig krop præsterer meget bedre, og så mindsker det risikoen for skader markant, hvis nu løberen falder eller lign. Skøjteløberen kender sit opvarmningsprogram udenad, så her er ikke behov for, at hverken mor eller far agerer trænere. Har træneren ikke så mange løbere med, så vil han/hun typisk hjælpe med opvarmningen.
Kort før skøjteløberen skal på is, er det tid til at hoppe i kjolen/dragten og få skøjterne på. Husk endelig at få de hårde skøjtebeskyttere på også, da mange skøjtehaller er fyldte, og man måske får behov for at gå over betongulve osv. Herefter finder man træneren i hallen og overleverer skøjteløberen til træneren – opvarmet, spændt og super klar.
Venner, klubkammerater, forældre og øvrig familie sidder klar sammen på tilskuerpladserne. Her kan de heppe og klappe, og der høres gerne et kampråb eller to fra disse pladser på sådan en dag.
Når løberen har afsluttet sit program, får de ofte nogle små gaver, som kastes ud på isen til dem. Husk at gaver skal være pakket forsvarligt ind, så de ikke kan gå i stykker, når de rammer den hårde is. Her vil nogle små blomsterpiger samle gaverne sammen og aflevere dem til skøjteløberen, som sidder i “kiss’n’cry”-boksen sammen med træneren.
Når gaverne er afleveret, så går løberen til omklædningsrummet, hvor forældrene kan komme og hjælpe med at få skøjter og kjole/dragt af.
Præmieoverrækkelse
Sidst på dagen er der fælles præmieoverrækkelse, hvor alle får udleveret diplomer, og 1. 2. og 3. pladsen modtager medaljer og typisk også blomster på nøjagtig samme vis som hos de store verdensstjerner. Ved de fleste konkurrencer er der desuden en lille erindringsgave til alle de deltagende løbere, som uddeles ifm. med overrækkelsen af medaljer og diplomer.
Til præmieoverrækkelsen er der først en indmarch med faner osv, hvorefter alle løberne står på en lang række og kaldes frem efterhånden, som de skal modtage diplomer og medaljer. Når alt dette er ovre, så er der udmarch, hvor der igen skøjtes på række med faner. Når udmarchen slutter, så er konkurrencen slut, og der plejer her lige kort at være mulighed for at få taget fællesbilleder på isen i de flotte kjoler og dragter.
Det kan være en god ide fx. at lave en scrapbog fra ens konkurrencer allerede fra start – det er nemlig rigtig sjovt at se tilbage, og se hvor meget man udvikler sig på relativt kort tid i denne helt igennem fantastiske sport.
Frederikshavn Skøjteforening deltager ofte i begynderkonkurrencen Snefnuggen i Herning, hvor vi møder talstærkt op og har stor opbakning fra klubbens øvrige skøjteløbere – også dem som ikke skal deltage i konkurrencen.
